Skip to main content

Pilegrimsferd i Spania

Gå hele den spanske pilegrimsturen fra Pyreneene til Santiago de Compostela!

En fantastisk tur for den som drømmer om den helt unike opplevelsen av å gå en veldig spesiell pilegrimsferd fra begynnelsen til slutt! Vi tilbyr hele den legendariske turen fra franske St-Jean-Pied-de-Port ved foten av Pyreneene til målet Santiago ved Atlanterhavskysten. I løpet av en 34 dagers fottur får du oppleve storheten av El Caminos natur- og kulturarv på egen hånd. Bagasjen din blir fraktet i bil og hotell med mellomklassestandard er forhåndsbestilt hele veien, i tillegg til frokost og flere middager.

Den uforglemmelige ferden starter på et praktfullt sted; Du krysser Pyreneene før turen går gjennom skoger, forbi fornminner fra romertiden og middelalderen, gjennom uttallige pittoreske landsbyer og vakre steder. Turen passerer tyrefekternes Pamplona, vindistriktet Rioja, Burgos og Leóns gotiske katedraler, de flate slettene som inviterer til refleksjon og inn i Galicia, Spanias grønne hjørne. Med stolthet kan du hente ditt pilegrimbevis, Compostela, ved ankomst i Santiago!

Aktiviteter:Fotturer
Reiseleder:Reise på egen hånd
Vanskelighetsgrad:3
Dager:34
Inkludert i reisen:
Valgt transportalternativ (flyreisen inkluderer transport til første destinasjon), 33 overnattinger på hotell i form av del i dobbeltrom med eget bad/wc, frokost, 28 middager, bagasjetransport, taxiturer i henhold til program, kart og øvrig informasjon. Tillegg: Enkeltrom, lunsjer, transport til flyplass ved hjemreise og drikke til maten. Vi tar forbehold om nye skatter og avgifter.
Bestill reise

Søk reise

Program

Dag 1 Bilbao og St Jean-Pied-de-Port

Vi flyr til Bilbao og vi kjøres i buss videre til St Jean-Pied-de-Port. Denne byen ligger 180 m.o.h. og er utgangspunktet for den spanske delen av pilegrimsferden. Byen, har en praktfull beliggenhet ved foten av Pyreneene. Her kan du besøke fengselet for biskoper fra 1200-tallet som i dag er et museum, byporten Porte d’Espagne og den mektige festningen.

Dag 2 Pilegrimstur St Jean-Pied-de-Port – Roncesvalles

Pilegrimsferden starter litt tøft: Vi går Napoleons vei over Pyreneene og kommer opp til Port de Cize – en bratt tur opp til ca 1480 m.o.h - der vi blir belønnet med en fantastisk natur og eventyrlig utsikt. Skulle det være dårlig vær, er det best å følge bilveien langs Vacarlos-passet. Vel fremme i Roncesvalles, ca 1 1/2 km fra toppen av Port de Cize, blir det holdt en messe hver kveld kl 20:00 som avsluttes med en velsignelse på syv ulike språk for pilegrimsfarerne. Dette må både troende og ikke-kristne få med seg!
25 km, 8 timer

Dag 3 Pilegrimstur Roncesvalles (960 m.o.h) – Zubiri (526 m.o.h)

Etter en veldig vakker men relativt kupert dag, kommer vi frem til byen vi skal overnatte i; Zubiri, med 1500 innbyggere. Navnet klinger verken spansk eller fransk, men er baskisk og betyr byen ved broen. Broen fører oss over elven Arga, som vi senere vil følge helt frem til Puenta la Reina.
22 km, 6 timer

Dag 4 Pilegrimstur Zubiri (526 m.o.h) – Pamplona (415 m.o.h)

Dette er en av de enkleste dagsetappene. Den første delen går i den grønnkledde dalen langs elven Arga, der vi passerer både små kapell og stenbroer. Landskapet endres gradvis jo nærmere Pamplona vi kommer. Byen er kjent for sin tyrefekting i juli, som blant annet Hemingway har skrevet inngående om. Den gamle gotiske katedralen er verdt et besøk.
22 km, 5-6 timer

Dag 5 Pilegrimstur Pamplona (415 m.o.h) – Puenta la Reina (346 m.o.h)

Vi går fra alpetopper til åpne landskap, med vinranker, mandeltrær , åkre og skog. I Puenta la Reina møtes de ulike pilegrimsstiene og herfra går det bare én vei som fører til Santiago de Compostela.
25 km, 5-6 timer

Dag 6 Pilegrimstur Puenta la Reina (346 m.o.h) – Estella (426 m.o.h)

Dagens etappe er ikke den lengste, men den mest varierte. Vi møter rolige omgivelser langs elven Arga, en nydelig kirke i barokkstil i Mañeru, den imponerende kirkeporten Cirauqui og broer fra middelalderen. Vi overnatter i den genuine byen Estella, som har flere kirker og slott.
22 km, 5-6 timer

Dag 7 Pilegrimstur Estella (426 m.o.h) – Los Arcos (447 m.o.h)

Etter et par km kommer vi til byen Ayegui, der vi kan fylle vannflaskene våre fra kranen på veggen utenfor den lokale bodegaen. Du kan velge mellom vann og vin, men ikke forvent å få servert årgangsvin. Vi går videre langs slettene i det åpne landskapet og kommer til slutt frem til Los Arcos, der vi kan se ruiner etter et middelalderslott og kirken Santa Maria.
22 km, 5-6 timer

Dag 8 Pilegrimstur Los Arcos (447 m.o.h) – Logroño (384 m.o.h)

Vi starter reisens lengste etappe og tar etterhvert farvel med provinsen Navarra. Skiltene som stiene er merket med, ser annerledes ut når vi kommer inn i provinsen Rioja. Rioja er et rikt jordbruksområde og er kjent for dets viner. Hovedstaden heter Logroño og dette er målet for pilegrimsturens første del.
30km, 6-7 timer

Dag 9 Pilegrimstur Logroño (384 m.o.h) – Nájera (485 m.o.h)

Rioja er et særdeles kjent vindistrikt og produserer først og fremst rødvin. Vindistrikt er sjelden kuperte, så dagens etappe går i et flatt landskap langs de frodige vinrankene. Pilegrimsstien går for det meste langs en bilvei, men det er også mulig å finne et alternativ på roligere småveier og stier. Vel fremme i Nájera ser vi fransiskanerklosteret Santa Maria de Real.
26 km 6-7 timer

Dag 10 Pilegrimstur Nájera (485 m.o.h) – Santo Domingo de la Calzada (639 m.o.h)

Stien går nå på gamle veier som har navnene sine fra svunne tider og her råder det en stillhet blant vinranker og etterhvert langs kornåkre. Dagens mål - Santo Domingo - er oppkalt etter munken og eremitten St. Dominicus, som i 1044 startet å bygge en bro over elven Oja for å gjøre veien enklere for pilegrimene. Besøker du katedralen kan du, i tillegg til å se St. Dominicus´ grav, se en høne og en kylling som bor der til minne om legenden om den unge pilegrimen som ble reddet fra galgen av apostelen Jakob.
21 km, 5 1/2 time

Dag 11 Pilegrimstur Santo Domingo de la Calzada (639 m.o.h) – Belorado (760 m.o.h)

Dagens etappe fører oss ut av Rioja og inn i den store regionen Castilla y Léon og provinsen Burgos. Den offisielle pilegrimsveien følger bilveien, men du kan også velge umarkerte og litt roligere stier.
26 km, 6-7 timer

Dag 12 Pilegrimstur Belorado (760 m.o.h) – San Juan de Ortega (1040 m.o.h)

Denne etappen kan deles i to. Den første delen minner mye om turen dagen i forveien, med små landsbyer og steder langs pilegrimsruten. Når du kommer til byen Villafranca Montes de Oca, starter imidlertid stigningen og vi går gjennom tett skog til San Juan de Ortega. Taxi til Burgos eller Belorado for overnatting på ett av stedene.
25 km, 6-7 timer

Dag 13 Pilegrimstur San Juan de Ortega (1040 m.o.h) – Burgos (856 m.o.h)

Først tar du taxi fra Burgos eller fra Belorado til San Juan de Ortega, der du starter en variert etappe. Også denne dagen er det flere alternative stier å ta. Det åpne landskapet tar oss ned mot Burgos og den imponerende gotiske katedralen.
28 km ,6 timer

Dag 14 Pilegrimstur Burgos (856 m.o.h) – Castrojeriz (756 m.o.h)

Dagens etappe er lang, og vil du redusere den, er det mulig å ta taxi til Hornillos for å starte turen der. Da blir dagsetappen ca 21 km. Turen går i et herlig høyslettelandskap omkranset av ruiner langs veien. I Castrojeriz kan man besøke kirken Santa Maria del Manzano, før du nyter en smakfull middag og velfortjent søvn.
39 - 21 km, 6 – 11 timer

Dag 15 Pilegrimstur Castrojeriz (756 m.o.h) – Frómista (780 m.o.h)

Slettene brer seg ut så langt øyet kan se, og broen Fitero fra 1100-tallet - som går over elven Pisuerga - markerer grensen mellom provinsene Burgos og Palencia. På vei mot dagens mål, kan du stoppe i byen Boadilla del Camino, før du går den siste strekningen langs kanalen inn til Frómista der du overnatter.
25 km, 6 timer

Dag 16 Pilegrimstur Frómista (780 m.o.h) – Carrión (840 m.o.h)

De gamle pilegrimsledene har ofte fått bilveier parallelt ved siden av seg, det gjelder også dagens strekning. Det er en alternativ sti lengre unna den trafikkerte veien og etterpå følger du den nordligste veien etter byen Población de Campus. Landskapet er åpent uten særlig skygge frem til du ankommer Carrión de los Condes.
20 km, 5 timer

Dag 17 Pilegrimstur Carrión (840 m.o.h) – Moratinos (og taxi til Sahagún)

Nå befinner du deg i området Páramo, som betyr ørken og dette landskapet er en tørr slette. Det finnes vannposter i de fleste landsbyene du passerer, men det er uansett viktig å ta med seg litt ekstra. Du passerer byen Calzadilla de la Cueza og går videre til Moratinos, der en taxi kjører deg til Sahagún for overnatting.
30 km, 8 timer

Dag 18 Pilegrimstur Taxi tilbake til Moratinos – El Burgo Ranero

Fra Moratinos går du inn i provinsen León. I byen Sahagún, der du overnattet, er det mange vakre kirker og portalen Arco de San Benito. Videre langs veien El Camino Real, er det plantet popler hver niende meter og satt opp stenbenker hver kilometer. El Burgo Ranero er en sjarmerende by, der husene er bygd av leire og jord.
28 km, 6-7 timer

Dag 19 Pilegrimstur El Burgo Ranero – Mansilla (800 m.o.h)

Det åpne slettelandskapet fortsetter å dominere og når du kommer til Mansilla de las Mulas, kan du se de delene av bymuren fra 1100-tallet som fremdeles er intakt. Stenene i muren er hentet fra elven og kan være opp til tre meter tykke.
22 km, 5-6 timer

Dag 20 Pilegrimstur Mansilla (800 m.o.h) – León (822 m.o.h)

Den siste etappen på denne delen av Pilegrimsferden er enkel og kort. León er en viktig by på ferden til Santiago de Compostela. Den gotiske katedralen med de praktfulle glassmaleriene er virkelig verdt et besøk i tillegg til basilikaen San Isidoro.
19 km, 5 timer

Dag 21 Pilegrimstur León (822 m.o.h) – Hospital de Orbigo (820 m.o.h)

Du forlater storbyen og fortsetter i stedet på de smalere stiene gjennom det åpne landskapet. Dagens etappe er lang og du kan velge mellom to ulike alternativer: Langs pilegrimsstien El Camino Real går bilveien og der har du mulighet til å ta lokalbussen det siste stykket, dersom du ønsker det. Det andre alternativet, La Calzada de los Peregrinos, går på roligere stider der det er lengre mellom landsbyene. Vel fremme i Orbigo kan du beundre den vakre broen Paso Honroso.
35 km 8-9 timer

Dag 22 Pilegrimstur Hospital de Orbigo (820 m.o.h) – Astorga (870 m.o.h)

Dagens etappe er betydelig kortere enn gårdagens. Det finnes flere alternativer man kan gå og slettelandskapet endres og blir frodigere. Astorga er en sjarmerende by med flere severdigheter; Biskopens palass i jugendstil, den gotiske katedralen og den romerske bymuren.
17 km, 4 timer

Dag 23 Pilegrimstur Astorga (870 m.o.h) – Rabanai del Camino (1150 m.o.h)

Landskapet blir snart dominert av daler, skogskledde åser og fjell i det fjerne. Dagens tur er behagelig og avslappende. Rabanai del Camino er en liten landsby som virkelig vet hvordan de tar hånd om pilegrimene.
21 km, 5 timer

Dag 24 Pilegrimstur Rabanai del Camino (1150 m.o.h) – Ponferrada (543 m.o.h )

Denne dagen passerer vi Cruz del Ferro 1504 m.o.h, - ett av de enkleste, men mest symbolske monumentene på veien. På en stor stenhøyde står det en trepinne med et jernkors på toppen, og her skal pilegrimene følge tradisjonen og kaste en sten når denne passeres. Noen pilegrimer tar med seg en sten hjemmefra og kaster symbolsk problemene fra seg på denne stenhøyden. Den siste strekningen går nedover og underveis får du en eventyrlig utsikt over Ponferrada, der du skal overnatte.
23 km, 5-6 timer

Dag 25 Pilegrimstur Ponferrada (543 m.o.h ) – Villafranca del Bierzo (511 m.o.h)

Du befinner deg nå i dalen El Bierzo og ferden går langs vinranker, tobakksplantasjer og frukttrær. I nærheten av byen Cacabelos kan vi se ruinen etter klosteret Santa Maria la Real fra 900-tallet. Ved portalen til kirken i Villafranca, Puerta del Pedrón, fikk pilegrimene - som var for syke til å fortsette videre til Santiago - syndenes forlatelse.
23 km, 5-6 timer

Dag 26 Pilegrimstur Villafranca del Bierzo (511 m.o.h) – O Cebreiro (1300 m.o.h)

Det finnes to veivalg for den første milen ut av Villafranca. Tar du veien mot Pradela, kommer du opp på fjellene til en praktfull natur. Det andre alternativet går langs hovedveien. Det er en krevende stigning i vakker natur opp mot den sjarmerende byen O Cebreiro, som er svært karakteristisk med ”pallozas”, det vil si stenhus med stråtak.
31 km, 8-9 timer

Dag 27 Pilegrimstur O Cebreiro (1300 m.o.h) – Triacastela (665 m.o.h)

Har man gått opp, må man også gå ned – og nedoverturen går helt til Triacastela. Utsikten er fantastisk og du kan kikke utover det bølgende, grønne landskapet i regionen Galicia. Fra og med nå vil det for hver kilometer stå et skilt som oppgir hvor langt det er igjen til målet, Santiago de Compostela.
23 km, 5-6 timer

Dag 28 Pilegrimstur Triacastela (665 m.o.h) – Sarria (420 m.o.h)

Det er to veier å gå fra Triacastela. Ønsker du historiske severdigheter underveis, kan du velge den sydligste veien, som passerer Samos. Der kan du besøke Spanias eldste benediktkloster. Langs den nordligste turen, via San XII ligger små sjarmerende klynger av hus på rekke og rad. Overnatting i Sarria.
21 km, 5-6 timer

Dag 29 Pilegrimstur Sarria (420 m.o.h) – Portomarin (550 m.o.h)

Santiago de Compostela nærmer seg og ved byen Ferreiros har du 100 km igjen til sluttdestinasjonen. Dagens etappe går gjennom små landsbyer i vakre omgivelser. I Portomarin, dagens mål, ble den gamle byen oversvømt. De bygde en demning i 1962 og man kan se gamle rester av den gamle romerske broen.
23 km, 5-6 timer

Dag 30 Pilegrimstur Portomarin (550 m.o.h) – Palas de Rei (565 m.o.h)

Landskapet her består av åkre, elver og skog. På mange gårder kan vi se typiske hórreos, som er bygd etter de samme prinsippene som våre tømmerhus. Den lett kuperte veien fører deg til byen Palas de Rei.
25 km, 6 timer

Dag 31 Pilegrimstur Palas de Rei (565 m.o.h) – Arzúa (389 m.o.h)

Denne dagen går du inn i A Corruña, provinsen i Galicia som Santiago de Compostela tilhører. Målet nærmer seg! Det er nå tettere mellom både hus og biler, men pilegrimsferden går for det meste i jordbruks- og skogsområder. Overnatting i Arzúa, som er den siste byen før Santiago.
29 km, 8 timer

Dag 32 Pilegrimstur Arzúa (389 m.o.h) – Lavacolla

Du forlater Arzùa og passerer byene Calzada, Calle og Rúa, som alle betyr vei. Det er ingen tvil om at du er på El Camino, pilegrimsveien. Før i tiden vasket pilegrimene seg i elven Lavacolla for å være rene da de kom til apostelen Jakobs by.
29 km, 8 timer

Dag 33 Pilegrimstur Lavacolla – Santiago de Compostela

Fra toppen av Monte del Gozo, kan du se spirene på katedralen i Santiago de Compostela. Så snart du er inne i byen, leder skiltene deg inn på småveier og helt frem til den myteomspunne katedralen. Vi har nådd målet! Compostelet, beviset på at du har gjennomført pilegrimsferden, kan hentes ut på pilegrimskontoret - dersom man kan vise frem pilegrimspasset med stempler som beviser at man har gått minst 100 km. En naturlig avslutning på ferden er å gå på pilegrimsmessen, som holdes i katedralen hver dag kl 12:00.
10 km, 3 timer

Dag 34 Farvel til pilegrimsferden i Spania

Målet er nådd og tiden er inne for å dra hjem igjen. Du flyr fra Santiago etter en reise som forhåpentligvis skal lære turdeltagerne mer om seg selv og i det minste har gitt deg tid til ettertanke.

Hvor krevende er turen? Vanskelighetsgrad 3 på en skala fra 1-5.

Reisefakta

El Camino de Santiago

Pilegrimsturen til Santiago de Compostela nordvest i Spania har folk gått i over 1000 år og den ble ansett å være én av tre pilegrimsferder som ville gi tilgivelse. De andre to er Via Francigena til Roma og den andre til Jerusalem. Denne pilegrimsturen var særdeles trafikkert i middelalderen, men ble så helt glemt - frem til en ny oppdagelse i moderne tid! Nå er dette igjen en populær tur for dagens pilegrimer, eller for dem som vil ut på en herlig fottur i et variert landskap i kulturelle og historiske omgivelser. I henhold til legenden ble Sankt Jakobs etterlevninger fra Jerusalem gravlagt på dét stedet der landsbyen Santiago de Compostela ligger i dag.

 • Klima: Mild vår og høst med mulighet for regn og varme og tørre somre.
 • Land: Spania
 • Språk: Spansk
 • Tidsforskjell fra Norge: Ingen
 • Valuta: Euro
 • Prisnivå og betalingsmåte: Noe rimeligere enn i Norge. Både kort og kontanter må medbringes.
 • Driks: Valgfritt
 • Europeisk sykeforsikringskort gjelder: Ja
 • Visum for norske statsborgere: Nei
 • Spesielle krav til passets gyldighetstid ved innreise: Nei
 • Strømadapter: Kreves ikke.

Pilegrimsferd

Du går på egen hånd uten guide eller gruppe. Alle overnattinger er forhåndsbestilt og bagasjen blir transportert med bil mellom hotellene. I avreiseinformasjonen får du en utførlig informasjonspakke – én per bestilling – med veibeskrivelse på engelsk, hotellvouchers (bevis for overnatting), transportinformasjon og eventuelle flybilletter. Du går etappene på egen hånd og treffer sikkert mange andre pilegrimer fra hele verden. Terrenget er oftest lett kupert, men det er tilstrekkelig med normal grunnkondisjon. Vær oppmerksom på at etappene er på drøyt to mil per dag.

Frokosten i Spania består ofte av baguette med smør og marmelade, kaffe/te og juice. Av og til også med yoghurt, skinke og ost. Middag: På hotellene får man servert en pilegrimsmeny. Denne består av en suppe eller salat, kjøtt eller fisk med tilbehør og dessert. Sørg for at du får prøvesmakt Santiago-kaken! Noen ganger er også en flaske av husets vin inkludert. Vegetar- eller spesialkost må forhåndsbestilles hos oss i god tid før avreise, ved å oppgi dette i bestillingen. Lunsj spiser du på en av restaurantene langs veien eller du kjøper med lunsjpakke fra hotellet. I byene du overnatter i finner du dagligvarebutikker, der man kan kjøpe med seg lunsj. Langs veien vil du også passere små kiosker.

Fly og transportstrekninger

Flyr du med oss, blir du hentet på flyplassen og kjørt til første destinasjon. Den korte hjemreiseturen fra Santiago til flyplassen er ikke inkludert, men i avreiseinformasjonen står det hvordan du kommer deg dit med tog, buss eller taxi. Togtider finner du på: www.renfe.es.

Kart

Hotell

Hotell Pilegrimsferd i Spania

Hotell Pilegrimsferd i Spania

Vi bor på ulike hotell av mellomklassestandard underveis i rom med eget bad/wc. Bagasjen blir transport mellom hotellene og du bærer bare med deg det du trenger samme dagen. Dersom én person reiser al...

Bilder

Avganger & priser

Side 1 av 5

For å se aktuelle flytider og rom tillegg, klikke Bestill. Les mer her om hva som gjelder for reiser uten fly/transfer.

UtgåendeAvreisestedReisemålFra Og Med pris
12.09.2020Uten fly og transportPilegrimstur i Spania på egen hånd, utan flyg og transfer44 995,-BestillMer informasjon
12.09.2020ArlandaPilegrimstur i Spania på egen hånd51 995,-BestillMer informasjon
12.09.2020KastrupPilegrimstur i Spania på egen hånd51 995,-BestillMer informasjon
19.09.2020Uten fly og transportPilegrimstur i Spania på egen hånd, utan flyg og transfer44 995,-BestillMer informasjon
19.09.2020ArlandaPilegrimstur i Spania på egen hånd51 995,-BestillMer informasjon
19.09.2020KastrupPilegrimstur i Spania på egen hånd51 995,-BestillMer informasjon
26.09.2020Uten fly og transportPilegrimstur i Spania på egen hånd, utan flyg og transfer44 995,-BestillMer informasjon
26.09.2020ArlandaPilegrimstur i Spania på egen hånd51 995,-BestillMer informasjon
26.09.2020KastrupPilegrimstur i Spania på egen hånd51 995,-BestillMer informasjon
24.04.2021Uten fly og transportPilegrimstur i Spania på egen hånd, utan flyg og transfer46 995,-BestillMer informasjon
24.04.2021ArlandaPilegrimstur i Spania på egen hånd53 995,-BestillMer informasjon
24.04.2021KastrupPilegrimstur i Spania på egen hånd53 995,-BestillMer informasjon
01.05.2021Uten fly og transportPilegrimstur i Spania på egen hånd, utan flyg og transfer46 995,-BestillMer informasjon
01.05.2021ArlandaPilegrimstur i Spania på egen hånd53 995,-BestillMer informasjon
01.05.2021KastrupPilegrimstur i Spania på egen hånd53 995,-BestillMer informasjon

Tilbud

12/9Vinturer til fots i Piemonte med BaroloFra og med 9 495,-
12/9Fotturer på AmalfikystenFra og med 14 995,-
13/9Fotturer i Kroatias nasjonalparker Fra og med 13 995,-
19/9Vinturer til fots i ValpolicellaFra og med 7 495,-
19/9Fotturer vid GardasjönFra og med 13 995,-

Kontakt oss

Adresse:
Prima Travel
Norra Gubberogatan 30
416 63 Göteborg
Sweden