Skip to main content

Hvor tøff er turen?

Det vanligste spørsmålet vi får, er hvor anstrengende fotturene og sykkelturene er. Det er naturligvis individuelt hva man opplever som enkelt og krevende, så derfor har vi gradert dem på en objektiv skala basert på lengde, stigning og underlag.

For fotturer oppgir vi imidlertid effektiv turtid – uten pauser og transportstrekninger – fordi kilometer ikke betyr så mye når det er kupert. Det som påvirker anstrengelsen er hvor mange høydemetervi går i løpet av turen, dvs vertikal stigning.

Også hvor bratt det eri tillegg til underlaget spiller inn i graderingen. En kort men bratt tur i ujevnt terreng, kan få en høyere grad enn lengden og høyden antyder, mens en lang men flat tur kan få en lavere grad.

Vår skala spenner fra de enkleste til de aller tøffeste turene. Det betyr at det de fleste med normal kondisjon anser å være ”middels krevende”, gis 2 på vår fem-graders skala. På turer med score over 2 må man være en godt vant turgåer eller syklist for å få mest mulig ut av reisen. Test deg selv ved å gå i kupert terreng eller sykle tre-fyre mil et par ganger før reisen. Jo bedre forberedt man er, jo mer får man ut av reisen!  

Alle reiser har en totalscore, og på reiser der dagene er ulike oppgir vi grad, lengde og høyde per dag.

Sørg for å velge en reise med en vanskelighetsgrad som passer din fysiske form. Vi påtar oss ikke noe ansvar for at reisen ikke kan gjennomføres på grunn av skader, sykdom eller utilstrekkelig fysisk kapasitet. Vår guide er ansvarlig for sikkerheten og har full rett til å hindre en gjest i å delta på turer som guiden vurderer er uskikket for denne.

På alle – bortsett fra på de aller enkleste fotturene – stiller vi krav til egnede tursko eller fjellstøvler. Det er både farlig og krevende å gå med for myke sko uten såle med skikkelig grep. Sko tilpasset turgåing har en tykk og stødig såle med et godt grep og en stabil overbygning.

Spør oss dersom du er usikker på hvilket fysisk nivå du befinner deg på!

Fotturer

1

opp til 150 høydemetre Enkel fottur som "alle" mestrer.

2

opp til 300 høydemetre Litt mer anstrengende for dem med normalkondisjon. Du bør ha fjellstøvler eller lave fjellsko. 

3

opp til 600 høydemetre Du trenger å ha god normalkondisjon og være relativt vant til å gå på tur. Fjellstøvler anbefales på det sterkeste.

4

opp til 1200 høydemetre Det kreves at du er i god form og at du regelmessig går lengre turer. Fjellstøvler er et krav for deltagelse.

5

mer enn 1200 høydemetre Det kreves at du er i god form og at du er vant til å gå flere dager på tur i tøft terreng. Fjellstøvler er et krav for deltagelse.

Sykkelturer

1

opp til 20 km opp til 150 høydemetre Enkel sykling som "alle" mestrer.

2

opp til 40 km opp til 300 høydemetre Litt mer anstrengende for dem med normalkondisjon.

3

opp til 60 km opp til 600 høydemetre Du trenger å ha god normalkondisjon og være relativt vant til lengre sykkelturer i kupert terreng.

4

opp til 80 km opp til 1200 høydemetre Det kreves at du er i god form og at du regelmessig sykler langt i kupert terreng.

5

mer enn 80 km mer enn 1200 høydemetre Det kreves at du er i god form og at du er vant til å legge ut på flere dagers sykkeltur i tøft terreng.

Ekspedisjoner

Våre alpine ekspedisjoner bedømmes både basert på den fysiske utfordringen og den tekniske utfordringen, dvs krav til bruk av sele, rep, stegjern, isøks, isbreer, høyder, krevende terreng og klatring. Vi går alltid med fjellguide.

1

6 pers/guide Små innslag av teknisk utstyr (sele for rep, stegjern og isøks, isbre og høyde. Egner seg som en første alpine ekspedisjonen for den ivrige turgåeren.

2

5 pers/guide Daglige innslag av teknisk utstyr, isbre og høyde. Egner seg som en første alpine ekspedisjonen for den dyktige turgåeren

3

3 pers/guide Skikkelig alpinisme! Vi går for det meste lagvis i rep på isbre, høy høyde og luftige passasjer. Tidvis må man benytte hendene til å ta grep for å komme seg fremover. man ta. Du bør ha tidligere erfaring fra lignende turer eller være klar for å ta det neste steget.

4

2 pers/guide Teknisk utstyr, isbre og høye høyder med innslag av enklere klatring. Du bør ha tidligere erfaring fra lignende turer eller være klar for å ta neste steg.

5

1 pers/guide Overveiende grad av teknisk tur og klatring med teknisk utstyr, vanskelig terreng og virkelig høye høyder.

Søk reise

Tilbud

22/6Fotturer i Val Gardena, middelFra og med 13 995,-
29/6Fotturer i Val di FassaFra og med 13 995,-
29/6Fotturer i Val di FassaFra og med 13 995,-
1/7Fotturer i Limone PiemonteFra og med 13 995,-
6/7Fotturer i CortinaFra og med 13 995,-

Kontakt oss

Adresse:
Prima Travel
Norra Gubberogatan 30
416 63 Göteborg
Sweden