Skip to main content

Hvor tøff er turen?

Det vanligste spørsmålet vi får, er hvor anstrengende fotturene og sykkelturene er. Det er naturligvis individuelt hva man opplever som enkelt og krevende, så derfor har vi gradert dem på en skala fra 1 til 5.

  • Skalaen er objektiv og basert på lengde, stigning og underlag.
  • Vurderingen er en samlet betraktning: En kort men bratt tur i ujevnt terreng kan få høyere grad enn en lang tur i flatt terreng.
  • Stigningen er viktigst: Hvor mange høydemeter (vertikal stigning) er du komfortabel med?
  • 3 er ikke en middels score. Vår skala spenner fra de enkleste spaserturene til de mest krevende alpine turene. Det betyr at det de fleste personer med normalkondisjon anser å være ”middels” er her en 2. Over det må man være en godt vant turgåer eller syklist for å få mest mulig ut av reisen.
  • Du må selv velge din vanskelighetsgrad. Også dersom vi kjenner mange av våre trofaste gjester, er det bare du som vet hvor dine grenser går. Vi tar ikke ansvar for om reisen ikke kan gjennomføres på grunn av utilstrekkelig fysisk kapasitet.
  • Test deg før du reiser! Prøv å gå eller sykle en tur i Norge som minner om dem i programmet. Jo bedre man er forberedt, jo mer får man ut av reisen. 
  • Våre guider har det siste ordet. Guiden har ansvar for sikkerheten og har rett til å nekte en gjest til å delta på turer som ansees uegnet for vedkommende.
  • Hensiktsmessig skotøy er et krav. Bortsett fra de enkleste turene skal gjestene gå med turstøvler eller -sko. Det er både farlig og vanskelig å gå med for myke skor uten støtte. En seriøs sportsbutikk kan gi deg gode råd.
  • Spør oss dersom du er usikker!

Søk reise

Fotturer

1

opp til 150 høydemetre Enkel fottur som "alle" mestrer.

2

opp til 300 høydemetre Litt mer anstrengende for dem med normalkondisjon. Du bør ha fjellstøvler eller lave fjellsko. 

3

opp til 600 høydemetre Du trenger å ha god normalkondisjon og være relativt vant til å gå på tur. Fjellstøvler anbefales på det sterkeste.

4

opp til 1200 høydemetre Det kreves at du er i god form og at du regelmessig går lengre turer. Fjellstøvler er et krav for deltagelse.

5

mer enn 1200 høydemetre Det kreves at du er i god form og at du er vant til å gå flere dager på tur i tøft terreng. Fjellstøvler er et krav for deltagelse.

Sykkelturer

1

opp til 20 km opp til 150 høydemetre Enkel sykling som "alle" mestrer.

2

opp til 40 km opp til 300 høydemetre Litt mer anstrengende for dem med normalkondisjon.

3

opp til 60 km opp til 600 høydemetre Du trenger å ha god normalkondisjon og være relativt vant til lengre sykkelturer i kupert terreng.

4

opp til 80 km opp til 1200 høydemetre Det kreves at du er i god form og at du regelmessig sykler langt i kupert terreng.

5

mer enn 80 km mer enn 1200 høydemetre Det kreves at du er i god form og at du er vant til å legge ut på flere dagers sykkeltur i tøft terreng.

Ekspedisjoner

Våre alpine ekspedisjoner bedømmes både basert på den fysiske utfordringen og den tekniske utfordringen, dvs krav til bruk av sele, rep, stegjern, isøks, isbreer, høyder, krevende terreng og klatring. Vi går alltid med fjellguide.

1

6 pers/guide Små innslag av teknisk utstyr (sele for rep, stegjern og isøks, isbre og høyde. Egner seg som en første alpine ekspedisjonen for den ivrige turgåeren.

2

5 pers/guide Daglige innslag av teknisk utstyr, isbre og høyde. Egner seg som en første alpine ekspedisjonen for den dyktige turgåeren

3

3 pers/guide Skikkelig alpinisme! Vi går for det meste lagvis i rep på isbre, høy høyde og luftige passasjer. Tidvis må man benytte hendene til å ta grep for å komme seg fremover. man ta. Du bør ha tidligere erfaring fra lignende turer eller være klar for å ta det neste steget.

4

2 pers/guide Teknisk utstyr, isbre og høye høyder med innslag av enklere klatring. Du bør ha tidligere erfaring fra lignende turer eller være klar for å ta neste steg.

5

1 pers/guide Overveiende grad av teknisk tur og klatring med teknisk utstyr, vanskelig terreng og virkelig høye høyder.

Mountainbiking

Våre mountainbike-reiser graderes med både fysisk utfordring (se sykling ovenfor) og teknisk utfordring. Fysisk vurdering er basert på lengde og stigning, mens teknisk vurdering avhenger av underlag og helling. Du kan også lese hva som er et minimumskrav når det gjelder sikkerhetsutstyr.

Blå

Cross country-sykling på grusveier, skogsveier og flate stier. Sten og røtter forekommer, men dette kan man rulle over. Bakkene er relativt små. Man sykler tidvis sittende og på andre strekk stående. Egner seg også for nybegynnere. Det er krav til bruk av hjelm. Syklene bør være lette, med bratt geometri og kort fjæring (120-140 mm), ofte bare frem.

Rød

All mountain-sykling på stier med løsere og mer ujevne underlag i tillegg til brattere helling både i utforkjøringer og i oppoverbakker. Det forekommer mindre fall, hopp som kan unngås og skarpe kurver med kompresjoner. Man sykler stående. Du skal ha syklet mountainbike tidligere og kan styre med kroppen og benytter en følsom bremseteknikk. Hjelm kreves og beskyttelse for knær og for albuer anbefales. Syklene er mer solide, med flat geometri for brattere utforkjøring i tillegg til lengre fjæring både foran og bak (150-170 mm).

Svart

Freeride-sykling i realt røft og bratt terreng. Sten, røtter, dropp, hopp, utydelige spor og høy fart. Du må være en erfaren sykler. Hjelm og beskyttelse for albuer og knær kreves. Integralhjelm og ryggbeskyttelse anbefales. De allsidige AM/Endurosyklene fungerer også for dette, mens sykler bygd for formålet har mye lengre fjæringsvei (180-200 mm) og egner seg ikke for oppoverbakker.

Tilbud

29/12Fotturer på Tenerife på egen håndFra og med 18 995,-
29/12Fotturer på Tenerife på egen håndFra og med 18 995,-
29/12Fotturer på Tenerife på egen hånd, utan flygFra og med 10 495,-

Kontakt oss

Adresse:
Prima Travel
Norra Gubberogatan 30
416 63 Göteborg
Sweden