Skip to main content

Ekspedisjon Haute Route Chamonix - Zermatt

Den klassiske turen Haute Route er et ´must´ for den lidenskapelige turentusiasten.

Haute Route mellom Chamonix og Zermatt er den absolutte klassikeren i Alpene: Lange dager, frodiggrønne dalsider, store isbreer og et par høye fjelltopper. Vi bærer med oss det vi trenger fra start i Chamonix og helt til mål i Zermatt i ryggsekken. Ferden starter i alpinismens hovedstad Chamonix, og går på høye topper med skandinavisk fjellguide og vi benytter utstyr som tau, sele og stegjern. Vi bor på sjarmerende fjellhytter og mye av turene går på isbreer. I løpet av uken får vi se flere av Alpenes høyeste topper: Grand Combin, Dent Blanche, Pigne d’Arolla og selvsagt Mont Blanc og Matterhorn. Avslutningen fra Arollabreen nedover mot Zermatt ansees å være Sveits´ aller flotteste bretur.

Aktiviteter:Trekking
Reiseleder:Reise med reiseleder
Vanskelighetsgrad:4
Dager:10
Inkludert i reisen:
Valgt transportalternativ (flyreisen inkluderer transport til/fra hotell), del i dobbeltrom to netter på hotell med frokost, sju netter på fjellhytte med frokost, lunsj og middager, og fjellguide. Tillegg: drikke, obligatorisk utstyr for ekspedisjoner (ta med din egen eller bestill med oss). Vi tar forbehold om nye skatter og avgifter.
Bestill reise

Søk reise

Program

Dag 1 Chamonix

Etter at flyet har landet i Geneve, skal vi kjøre videre en drøy time til Chamonix, der vi overnatter på et hotell som ligger sentralt i den flotte alpelandsbyen.

Dag 2 Topptur Refuge Albert den 1ste

Denne dagen starter med å sjekke utstyret vi vil trenge. Deretter tar vi heis fra Le Tour og opp til Col du Balme. Ferden går til fots opp til fjellhytten Albert den 1ste, på 2702 m.o.h. På ettermiddagen får vi informasjon om utstyret og om sikkerhet på isbreer. Det skal benyttes stegjern, isøks og tau som guiden har med til oss. Etter en god middag blir det en tidlig kveld.
2 timer, opp 500 m. Måltider: F/M

Dag 3 Topptur Glacier du Tour – Cabane d'Orny

Turen starter tidlig om morgenen mens snøen bærer. Vi går oppover den mektige Glacier du Tour. Vi møter soloppgangen på vei mot Col Superior du Tour, 3289 m.o.h. Belønningen er en praktfull utsikt over Mont Blanc-massivet. Vi passerer grensen til Sveits og fortsetter på det vidstrakte Trient-platået. Vi spiser lunsj på Cabane de Trient, før vi ankommer Cabane d'Orny.
7 timer, opp 700 m, ned 700 m. Måltider: F/L/M

Dag 4 Topptur Cabane d'Orny - Mauvoisin

Etter frokost følger vi en flott sti som fører oss gjennom flere klimasoner, fra isbre til frodig dal. Først nyter vi en herlig tur i et vakkert dalføre og etterhvert kommer vi til byen Champex-Lac, som har en praktfull beliggenhet. Derfra tar vi taxi til foten av den neste fjellkjeden. Vi sjekker in på et fjellhotell – der du får en velfortjent dusj og en smakfull middag.
Måltider: F/L/M

Dag 5 Fottur Mauvoisin - Cabane des Dix

Dette er en nydelig turdag, lang og variert, med utrolig flott utsikt. Vi går forbi den mektige Mauvuoisin-dammen og går stadig høyere oppover mot et tøft alpint landskap. Ved Col de Lire – på 3115 m.o.h. - treffer man ofte på steinbukk. Når vi krysser isbreen over mot det neste passet, tar vi på stegjern igjen. Etter Col de Mont Rouge - 3325 m.o.h. - går vi mot stedet vi skal overnatte, Cabane des Dix, 2928 m.o.h. - som er spesielt kjent for sin herlige mat.
7 timer, + 900 m, ned 400 m. Måltider: F/L/M

Dag 6 Fottur Cabane des Dix - Refuge des Vignettes

Vi starter tidlig denne morgenen, siden vi skal nå enda høyere denne dagen. Vi går først ned mot Glaciär de Cheilon, som vi krysser før oppstigningen starter mot Pigne d´Arolla, på 3796 m.o.h. Vi går i lag bundet sammen i tau over den mektige isbreen før vi kommer til passet Col de la Serpentine. Etter en litt utfordrende passasje, kommer vi opp mot et lettere fjellparti. Fra toppen av Pigne d`Arolla har vi en av Alpenes beste utsikt, med Mont Blanc i vest, Grand Paradiso i sør og videre østover ser vi Matterhorn og Dent Blanche. Etter nedstigningen kommer vi til fjellhytten des Vignettes på 3158 m.o.h, som har en helt spektakulær beliggenhet.
8 timer, opp 1000 m, ned 800 m. Måltider: F/L/M

Dag 7 Fottur Refuge des Vignettes - Cabane Bertol

Ferden starter med å gå under den nordlige siden av Petit Mont Collon, for å komme til Col de L´Eveque, på 3386 m.o.h. Vi går nedover mot Haute Glacier d´Arolla, over felt med snø og et mer isete område – slik at vi komme over på en sti som går forbi en seter med beiteplass. For å komme til overnattingsstedet, Cabane de Bertol på 3268 m.o.h., klatrer vi oppover flere stiger. Det er ekstra herlig å komme opp til fjellhytten etter denne fysiske anstrengelsen! Vi får en utrolig utsikt over Matterhorn og Dent Blanche.
7 timer, opp 1150 m, ned 1000 m. Måltider: F/L/M

Dag 8 Fottur Refuge Bertol - Tete Blanche - Schönbiel Hütte

Dersom været tillater det, gjør vi et forsøk på å komme oss opp på toppen av Tete Blanche. Vi går først nedover stigene fra fjellhytten og deretter oppover Mont Mine-breen. Etter tre til fire timer kommer vi til toppen av Tete Blanche – på 3724 m.o.h. - med utsikt over Matterhorn. Turen nedover går over isbreer og morener via fjellkammen Zmutt ved Matterhorn, før vi er fremme ved Schönbiel Hütte.
7 timer, opp 650 m, ned 1300 m. Måltider: F/L/M

Dag 9 Fottur Zermatt

På den siste dagen får vi en enklere tur etter at vi forlater det høyalpine landskapet og kommer nedover mot alpesletter og setre med beitemark. Vi kommer ned til Zermatt ved lunsjtid. Transfer till Chamonix där vi sover sista natten.
3 timer, ned 1000 m. Måltider: F/L

Dag 10 Farvel til Chamonix - Zermatt

Med reisens heftige naturopplevelser festet på netthinnen (og i bena), drar vi tilbake til Norge.
Måltider: F

Vi tar forbehold om endringer på grunn av vær og vind

Reisefakta

Haute Route

”Toppturen” mellom Chamonix i Frankrike og Zermatt i Sveits ble gått opp allerede på midten av 1800-tallet og har blitt et forbilde for alle andre alpine toppturer. Det finnes varianter både for turgåere til fots og for entusiaster på ski. Turstien er 180 km lang og går mellom snødekte alpetopper og dype daler, vidstrakte enger og tidligere bosetninger og fjellstuer. Her kommer du virkelig til å oppleve den opprinnelige europeiske fjellkulturen.

 • Klima: Alpint.
 • Land: Frankrike og Sveits.
 • Språk: Fransk og tysk. Engelsk fungerer bra.
 • Tidsforskjell fra Norge: Nei
 • Valuta: Euro og sveitsiske franc
 • Prisnivå og betalingsmåte: Vær oppmersom på at vi – bortsett fra de to første nettene - vil befinne oss i Sveits. Her kan man godt betale med Euro, men til en dårligere kurs. Bankkort benyttes ikke på alle hyttene, så ta med kontanter. På grunn av transporten opp til fjellene, er prisnivået høyere på hyttene (priseksempel: ca 150 kr for lunsj, 30-50 kr for en stor flaske vann).
 • Driks: Valgfritt
 • Det europeiske sykeforsikringskortet gjelder: Ja
 • Visum for norske statsborgere: Nei
 • Spesielle krav om passets gyldighetstid ved innreise: Nei
 • Strømadapter nødvendig: Nei. Det er få kontaktpunkter på fjellhyttene.

Fly og transfer

Du som har bestilt fly av oss møtes av vår representant på flyplassen i Genève. Vi har deretter ca. 1,5 times bussreise til Chamonix-Mont-Blanc. Du som velger å bestille flyreisen på egen hånd, reiser enklest til Genève. Individuell busstransport fra Genève til Chamonix og fra Zermatt kan bestilles på www.mountaindropoffs.com. Om du flyr til samme flyplass som oss kan du bli med vår busstransport om du møter opp ved vår reiseleder i ankomsthallen senest samme tid som flyet lander (glem ikke å bekrefte flytidene og å forhåndsbestille busstransporten med oss).

Fottur langs Haute Route

Hvor tøff er turen? Fysisk vanskelighetsgrad 4 på en skala fra 1 til 5, teknisk vaskelighetsgrad 2 på en skala fra 1 til 5.

Vår skandinaviske, autoriserte fjellguide er med på hele turen. Store deler av turene går på isbreer, mer eller mindre dekket av sne. Utleie av utstyr som sele, stegjern og isøks kan du registrere til Prima (forespørsel vil bli sendt ut) . Guiden har med seg tau, slik at alle blir sikret sammen i lag. Du trenger ikke å ha tidligere erfaring med høyalpine toppturer eller med bruk av spesialutstyr, men du trenger å ha god kondisjon. Vi starter ofte tidlig om morgenen mens sneen ennå er hard og kommer frem til neste overnattingssted midt på ettermiddagen.

Måltider

Middagene spiser vi på fjellhytta og lunsjene kjøper vi med oss som lunsjpakke.

Inntrykk fra haute route

Luften er kald og klar og solen har ikke kommet seg over fjellryggen ennå. Du får en fornemmelse av skikjøring, men i stedet spenner vi på oss steg jern for første gang. Vi fomler litt med stroppene i grålysningen, fulle av spenning og forventinger, før det som blir den første brevandringen for mange av oss.

Snart legger vi den lune hyttas trygghet bak oss vender blikket oppover de hvite bakkene. Vi er i hjertet av Europa, men med en følelse av å gå ut i vill natur. Det er overrasker deg hvor lett det er å gå på den hardpakkede sommersnøen og snart møter vi solen over det første passet. Vi tar en pause, en sjokoladebit, og nyter nå den glødende hvite verdenen, som sprer seg mer og mer ut under oss.

Det er varmt på breen. Solen reflekteres fra alle kanter, og hvert stykke hud, som solkremen ikke har beskyttet, blir raskt rødt. Gjengen smiler om kapp med solen. Våre to fjellførere tar oss trygt over breen og tar de viktige avgjørelsen, som om de skal sette oss sammen i taulag eller ikke. For oss bare virker landskapet mektig og konturløst.

Matpakken smaker ekstra godt der vi raster på spisse fjelltopper med et fantastisk høyalpint landskap rundt oss. Vi fortsetter videre nedover med våre andre fjellhytte i kikerten. Nå er vi raskt blitt rutinerte!

Nedenfor hytta er en liten innsjø, med ca. førti meter over til andre siden. Vannet er helt tildekket med is, bortsett fra noen få kvadratmeter - en "strand" i form av en granittklippe. Hytteverten ler og sier han kaller sjøen: "Prima Travel-lake", siden det er bare vi og våre gjester som bader i den. Alpine helter som vi har blitt, tar vi det som en utfordring, trekker på oss badebuksene og turer ned til vannet. Dyppet varer ikke lenge, og det gjør vondt i huden, men høster stor jubel fra våre fans opp på terrassen, mens vi gjør det vi kan for å holde masken! En varm lapskaus og et par glass kraftig rødvin smaker spesielt godt denne kvelden.

Dahn Svensson

Kart

Hotell

Bosteder Haute Route Chamonix - Zermatt

Bosteder Haute Route Chamonix - Zermatt

I Chamonix bor vi behageligt på hotel i enkel/dubbelrum. Under toppturen bor vi på fjellhytter med en spektakulær beliggenhet, enkle bosteder men veldig hyggelige og sjarmerende. På disse hyttene er b...

Bilder

Avganger & priser

For å se aktuelle flytider og rom tillegg, klikke Bestill. Les mer her om hva som gjelder for reiser uten fly/transfer.

UtgåendeAvreisestedReisemålFra Og Med pris
21.07.2021Uten fly og transportExpedition Haute Route Chamonix Zermatt, uten fly og transportJa27 995,-BestillMer informasjon
21.07.2021ArlandaExpedition Haute Route Chamonix Zermatt530 995,-BestillMer informasjon

Tilbud

12/9Vinturer til fots i Piemonte med BaroloFra og med 9 495,-
12/9Fotturer på AmalfikystenFra og med 14 995,-

Kontakt oss

Adresse:
Prima Travel
Norra Gubberogatan 30
416 63 Göteborg
Sweden