Skip to main content

Enkel fottur på Menorca

Den uberørte Middelhavsperlen byr på enkle fotturer.

Mallorcas lillesøster er en øy med et lavere tempo og med færre turister. Hit drar naturelskere og tidligere mange hippier, som søker Middelhavets fineste badebukter, eventyrlig natur, god mat eller et tilbakelent miljø. Og fantastiske fotturer, selvsagt! På Menorca har man unngått å bygge veier langs kysten og i stedet restaurert de gamle Cami de Cavalls – hestestiene – til et 20 mil langt system med turstier. Vi følger kyststripen i skyggen av pinjelundene som dufter av lavendel og kamille. Vi bader i havet som er krystallklart - 120 strender hvorav halvparten er ville, helt unikt i Middelhavet. Vi kommer også til å gå i innlandet, blant svarte menorkinske hester og milevis av blomstrende kalkstensmurer. Historien er rik, fra den neolittiske perioden f.Kr. til ulike perioder med arabere, romere, katalanere og briter. De sistnevnte har satt sitt preg på arkitektur og etterlatt seg en smakfull gin. På menyen står spesialiteter som hummer og fersk fisk, i tillegg til mange herlige oster.

Fotturene på Menorca er enkle med små høydeforskjeller. Her er det uslåelige muligheter for nybegynnere som vil gå korte turer.

Denne reisen finnes også i en variant med lengre turer: Fotturer på Menorca

Film fra Fottur på Menorca

Aktiviteter:Fotturer
Reiseleder:Reise med reiseleder
Vanskelighetsgrad:1
Dager:8
Inkludert i reisen:
Valgt transportalternativ (ved flyreise er også transport tur/retur flyplass inkludert), del i dobbeltrom med frokost og middager, fem fotturer med lunsj/piknik og transportetapper i henhold til program og guide. Tillegg: Drikke og eventuelt enkeltrom. Vi tar forbehold om eventuelle nye skatter og avgifter.
Bestill reise

Søk reise

Program

Dag 1 Cala Galdana

Etter at flyet har landet i Mahón, kjører vi til vårt flotte hotell i den pittoreske bukten Cala Galdana på den solrike sydkysten. Den gylne stranden frister med en dukkert før middagen. 

Måltider: Middag

Dag 2 Fottur til Cala en Turqueta

Ukens første tur byr på essensen av Menorcas autentiske Middelhavsmiljø. Vi følger kysten vestover på fine og brede stier. Den duftende pinjeskogen kaster deilig skygge og snart ser vi Cala Macarellas glitrende, turkis hav nedenfor oss. Vi sørger for å få oss et bad før vi går videre til neste bukt, Cala en Turqueta. Der dekker vi opp en piknik på den kritthvite stranden og hopper i det krystallklare vannet.

6 km, 100 m opp, 100 m ned. 

Måltider: Frokost, lunsj og middag

Dag 3 Ost, vin og fottur

Menorcas innland er tidløst og fredelig. Her hersker de svarte menorquin-hestene blant urgamle stenmurer. Dagens tur går langs den gamle kongeveien Camí Reial, som knytter sammen Ciutadella og Ferreries. I Ferreries tar vi tapas på torget før vi går til en vingård, der vi får smake både områdets lokale vin og den populære menorkinske osten.

8 km, 150 m opp, 150 m ned. 

Måltider: Frokost, lunsj og middag

Dag 4 Fottur Cala Morell

Ferden går til Menorcas nordvestre hjørne. Her er det igjen et helt annerledes miljø som møter oss; Etter en kort strekning gjennom pinjeskogen, kommer vi ut på en dramatisk kyst med klipper og røde og gule farger. Lunsj tar vi i den vakre villabyen Cala Morell. På veien tilbake besøker vi Ciutadella, øyas tidligere hovedstad og gammelt bispesete. Den er minst like vakker som Mahón - men helt annerledes. Menorcas adel har alltid valgt å bosette seg i Ciutadella og praktfulle palass finnes det mange av.

5 km, 100 m opp, 120 m ned.

Måltider: Frokost, lunsj og middag

Dag 5 Hviledag

Denne dagen kan vi anbefale en tur til nærliggende bukten Cala Mitjana, en av Menorcas aller fineste. Den som ønsker litt kultur, kan dra til Mahón eller til Ciutadella. Her kan man også bedrive ridning.

Måltider: Frokost og middag

Dag 6 Fottur i S’Albufera

Halvparten av Menorca er nasjonalpark og det mest beskyttede av alle områdene er parken S’Albufera i nordøst. Turen starter ved fyret Faváritx og går til en vill kyst med øyer og bukter, som fører tankene til skandinaviske skjærgårder. Også i dag er det ypperlige muligheter til å bade i villmark. Etterpå er det lunsj og `after walk` i Port d'Addaida.

5 km, 50 m opp, 100 m ned. 

Måltider: Frokost, lunsj og middag

Dag 7 Fottur Cales Coves

Den siste turen går på kysten i sørøst og starter i den spennende bukten Cales Coves. Her er det en mengde grotter i klippene langs kysten, som har blitt benyttet av folk fra den neolittiske perioden f.Kr. til hippiesamfunn i vår tid. Vi går Camí de Cavalls mot Es Cantuells der vi nyter en deilig piknik med føttene i havet. Vi avrunder uken med besøk i hovedstaden Mahón. Her ligger en av Middelhavets fineste naturhavner og byen er svært vakker med et sterkt preg av engelsk arkitektur.

Måltider: Frokost, lunsj og middag

Dag 8 Farvel til Menorca

Vi kjører til flyplassen for hjemreise etter den herligste av våre Middelhavsreiser.

Måltider: Frokost

Vi tar forbehold om endringer grunnet vær og vind.

Reisefakta

Menorca

Romerne kalte øya for Minorca, den mindre i forhold til Maiorca. Landskapet er flatere, det er mer fredelig og badebyene er små. I 1993 utpekte UNESCO øya til et biosfærereservat, noe som innebærer at halvparten av øya er beskyttet mot videre utvikling og befolkningen tar beskyttelsen av naturen på alvor. Øya har lenge tiltrukket seg både naturelskere og hippier, i tillegg til dem som søker en solferie med høy kvalitet. Som så mange andre øyer midt i Middelhavet, har Menorca en blandet historie med mange folkeslag; Arabere, romere, morere og katalanere har alle kontrollert øya, som i perioder har vært kristen og i andre perioder islamsk. På 1300-tallet var Menorca under mallorkinsk - og dermed spansk styre, noe øya fremdeles er i dag. På 1700-tallet var imidlertid Menorca under britisk styre men ble Spania tok påny over i 1802. I dag preges Menorca av spansk og katalansk kultur, med visse preg etter britene på 1700-tallet. Ett av disse er gin. Typiske retter er hummergryte og ovnsbakt fisk med poteter. Ulike tapas og paella er også klassikere på Menorcas menyer. Typisk for Menorca er også de lokale ostene. En annen spesialitet er majones, basert på en oppskrift en gang oppfunnet i Mahón.

  • Klima: Solrikt middelhavsklima med 315 soldager i året. Korte regnskurer forekommer på våren og om høsten.
  • Land: Spania
  • Språk: Spansk og menorquí, en dialekt av katalansk. Mange veiskilt er på menorquí. Engelsk fungerer ypperlig på turiststedene.
  • Tidsforskjell fra Norge: Ingen
  • Valuta: Euro
  • Prisnivå og betalingsmåte: Litt rimeligere enn på Mallorca og i Norge. Både kort og kontant aksepteres på de fleste stedene.
  • Driks: Valgfritt
  • Europeisk helsekort gjelder: Ja
  • Adapter: Nei

Fotturer på Menorca

Vi går med skandinavisk turguide. Menorca er en flat øy, der høyeste topp er på kun 357 m.o.h. Det gjør den perfekt for den som ønsker enklere fotturer uten bratte bakker. Stiene er brede og fine, men noen strekninger er stenete, typisk for landskap omkring Middelhavet.

Måltider

Lunsj nytes både i form av piknik og på små lokale restauranter. Ta med krus, tallerken og bestikk, så unngår vi for mange engangsartikler når vi spiser ute – dette av miljøhensyn.

Fly og transport

Du som har bestilt fly med oss, blir møtt av vår representant på flyplassen i Mahón. Derfra har vi ca en times kjøring til Cala Galdana. Har du bestilt reisen uten fly, flyr du til øyas eneste flyplass, Mahón. Du kan bli med oss til Cala Galdana dersom du henvender deg til vår guide i ankomsthallen senest på samme tidspunkt som vårt fly lander. Husk at du må forhåndsbestille denne turen hos oss. 

Inntrykk fra Menorca

Noe av det aller mest spennende som reisearrangør er å gjenoppdage gamle, gode reisemål i ny innpakning. Menorca er den lille, flate øya med de fine strendene – et topp sted for en sommerreise med bading og avkobling. Her skjer det ikke så mye utenfor sommermånedene.

Men hva om man elsker å gå fotturer? Vi bestemte oss for å dra dit og finne ut av dette en uke i desember. Jeg husker ennå min sommer som reiseleder på Menorca, hvordan jeg en kveld gikk fra kontoret med aircondition, kom ut og var sikker på at det hadde brent. Heten var intens, selv klokken syv om kvelden. Den risikoen løper ikke våre turgåere. I mai, september og oktober er klimaet på øya helt perfekt for fotturer.

Men tilbake til desemberdagen. Vi landet sent og fant – etter mange runder langs Mahóns enveiskjørte smug - vårt hotell. Vi fikk en utrolig varm velkomst, helt ulik den man møter i august. Vi ble urolige for at vi ikke ville finne noe å spise så sent. Klokken var snart ni. Resepsjonisten tittet på klokken og så bekymret ut. Dere får vente litt, sa han. Restaurantene åpner når som helst.

Så vi bega oss ut i byen, som var veldig langt fra å være et vrimlende folkeliv og fant snart en tapasbar. Vår knirkete spansk blir rene inngangsbilletten og før glassene var fylt med den første runden med sprudlende cava, var vi dypt inne i en samtale med to godt voksne - men kvikke - damer ved sidebordet. Kvelden ble lang - men mañana er en annen dag.

Neste dag skinte solen fra en klar, blå himmel og fleecegenser´n gikk rett av så fort vi steg ut av bilen. Miljøet var spesielt: Været var klart, vannet likeså og pinjetrærne like grønne som om sommeren. Men det var ingen folkemasser på strendene. Ingen i det hele tatt, faktisk, bortsett fra en lokal herre med en glad hund. Vi satte avsted på stien mot Cala en Turqueta og kom nesten ingen vei. Kameraet ble brukt ved hvert steg vi tok. Hvilke utrolige farger, hvilken fantastisk og uberørt kyst. Alle som er kjent rundt omkring Middelhavet er så vant til bebyggelse at denne ville kyststripen så nesten uvirkelig ut.

Snart stod vi over Cala Macarella og kikket ned. En enslig seglbåt lå for anker. Havet var så klart at det var umulig å vurdere dybden. Vi satte opp tempoet og kom herlig svette frem til Cala en Turqueta, der klærne gikk rett av. Alle. Det var jo ingen der. Vannet var kaldt, men hele scenen var så praktfull at vi tok noen ekstra svømmetak likevel.

Vi fortsatte vår søken på veien videre og snart forstod vi hva det er vi ønsker å tilby med reiser til Menorca: Å gå bak utstillingsvinduet som skiller turisten fra det lokale livet om sommeren og oppleve øya som den virkelig er. Vi ruslet langs sandstrender, spiste frokost skulder mot skulder med lokalbefolkningen, nøt en gudommelig hummergryte på en restaurant i Fornells og gikk oss bort i Ciutadellas magiske smug mens solen senket seg ned i et glitrende og stille Middelhav.

Dahn Svensson

Kart

Hotell

Hotel Audax

Hotel Audax

Som utgangspunkt for våre turer har vi valgt å bo i naturskjønne Cala Galdana på Menorcas sydkyst. Herfra går stien i flere retninger og strekningene til resten av øya er korte. Vi bor på stedets best...

Bilder

Avganger & priser

For å se aktuelle flytider og rom tillegg, klikke Bestill. Les mer her om hva som gjelder for reiser uten fly/transfer.

UtgåendeAvreisestedReisemålFra Og Med pris
20.05.2021Uten fly og transportEnkle fotturer på Menorca, uten fly og transportJa12 495,-BestillMer informasjon
20.05.2021ArlandaEnkle fotturer på MenorcaJa15 995,-BestillMer informasjon
23.09.2021Uten fly og transportEnkle fotturer på Menorca, uten fly og transportJa13 495,-BestillMer informasjon
23.09.2021ArlandaEnkle fotturer på MenorcaJa16 995,-BestillMer informasjon
30.09.2021Uten fly og transportEnkle fotturer på Menorca, uten fly og transportJa13 495,-BestillMer informasjon
30.09.2021ArlandaEnkle fotturer på MenorcaJa16 995,-BestillMer informasjon

Tilbud

29/12Fotturer på Tenerife på egen hånd, utan flygFra og med 10 495,-
29/12Fotturer på Tenerife på egen håndFra og med 18 995,-
29/12Fotturer på Tenerife på egen håndFra og med 18 995,-

Kontakt oss

Adresse:
Prima Travel
Norra Gubberogatan 30
416 63 Göteborg
Sweden